Plečinta recept.
Plecinta je tradiční slovinská sladká pečená dobota, která kombinuje chutě ořechů, jablke a skořice. Tento recept vám umožní připravit tento lahodný dezert doma.
Ingredience
Na těsto budete potřebovat 500 gramů hladké mouky, 200 gramů másla, 100 gramů cukru, 1 vejce, 1 balíček sušeného droždí, špetka soli a přibližně 250 ml mléka. Pro náplň je potřeba 300 gramů mletých ořechů, 200 gramů jablek, 100 gramů cukru, 1 lžičku skořice a rozinky dle chuti.
Recept
1. Nejprve připravte těsto. V míse smíchejte mouku s droždím, přidejte cukr, špetku soli, rozpuštěné máslo, vejce a postupně přilévejte mléko. Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Nechte ho na teplém místě kynout asi hodinu.
2. Mezitím připravte náplň. Jablka oloupejte, nastrouhejte a smíchejte s mletými ořechy, cukrem, skořicí a rozinkami.
3. Kynuté těsto rozdělte na dvě části. Jednu část vyválejte a položte na dno vymazané formy. Na těsto rovnoměrně rozprostřete náplň.
4. Druhou část těsta vyválejte a položte na vrstvu náplně.
5. Plecinta se peče v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsiusa asi 45 minut, dokud povrch nezíská zlatavou barvu.
6. Po upečení nechte plecintu chvíli odpočinout, poté můžete krájet a podávat.
Tipy
- Pro ještě lepší chuť můžete do náplně přidat lžíci medu nebo trochu rumu.
- Plecinta chutná nejlépe čerstvá, ale dobře se uchová i několik dní, pokud ji uložíte v chladu.
- Pokud máte raději více ovoce, můžete do náplně přidat i hrušky nebo švestky.
- Pro rychlejší přípravu můžete použít hotové listové nebo kynuté těsto z obchodu.
Díky tomuto receptu si můžete vychutnat kousek Slovinska přímo u vás doma. Užijte si přípravu i samotné pochutnání!