Pizza s chřestem a parmskou šunkou recept.
Pizza s chřestem a parmskou šunkou je skvělým jarním jídlem, které spojuje delikátní chutě s křupavým těstem. Tady je, jak ji připravit.
**Ingredience:**
- 250 g pšeničné mouky (typ 00 je nejlepší pro pizza těsto)
- 150 ml vlažné vody
- 1 lžička suchého droždí
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžíce olivového oleje
- 150 g mozzarelly
- 100 g parmské šunky
- 200 g chřestu (ideálně tenkého)
- 2 lžíce olivového oleje (na chřest)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř (podle chuti)
- Hrst čerstvé bazalky pro ozdobu
**Recept:**
1. Začněte přípravou těsta. V míse smíchejte mouku, droždí a sůl. Přidejte vodu a olivový olej, a pak hněťte, dokud nevznikne hladké těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu vody. Pokud je naopak lepivé, přidejte mouku. Těsto přikryjte a nechte v teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
2. Mezitím připravte chřest. Omyjte ho a odstraňte tvrdé konce. Chřest poté pokapejte olivovým olejem a osolte. Můžete ho na chvíli grilovat nebo opeč na pánvi pro lepší chuť.
3. Předehřejte troubu na 250 °C. Na pomoučněné pracovní ploše vyválejte těsto na kruh nebo obdélník, podle preferovaného tvaru pizzy.
4. Těsto přeneste na pečící papír. Rozložte na něj rovnoměrně nakrájenou mozzarellu a připravený chřest.
5. Pečte v předehřáté troubě 10-15 minut, dokud těsto nezezlátne a sýr se nerozteče.
6. Pizza by měla být hotová, když má zlatohnědý okraj a sýr je rozpuštěný a mírně zlatavý. Ihned po vyjmutí z trouby přidejte parmskou šunku a bazalku pro čerstvost.
7. Před podáváním můžete pokapat olivovým olejem a přidat trochu čerstvě mletého černého pepře.
**Tipy:**
- Pro ještě lepší chuť můžete přidat na pizzu pár kapek balsamikového krému.
- Pokud máte rádi pikantnější, přidejte na pizzu trochu chilli vloček.
- Pro extra křupavé těsto nechte těsto kynout přes noc v lednici.
- Ujistěte se, že chřest je dobře očištěný a před pečením lehce olejovaný, aby zůstal šťavnatý a nevysušil se v troubě.