Pizza recept.
Ingredience pro pizzu:
- 250 g pšeničné hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžička sušeného droždí
- 150 ml vlažné vody
- 1 lžíce olivového oleje
- 100 g rajčatového protlaku
- 1 lžička sušeného oregana
- 100 g mozzarelly
- 50 g šunky
- 50 g žampionů
- 1 malá červená cibule
- Čerstvá bazalka pro ozdobu
Recept:
1. V míse smíchejte mouku, sůl a sušené droždí. Přidejte vlažnou vodu a olivový olej. Míchejte, dokud těsto nezačne držet pohromadě.
2. Vyložte těsto na pomoučenou pracovní plochu a hněťte asi 10 minut, dokud není hladké a pružné. Poté těsto přikryjte a nechte v teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
3. Mezitím si připravte náplň. Rajčatový protlak smíchejte s oreganem a rozetřete na vykynuté těsto. Na protlak rovnoměrně rozložte nastrouhanou mozzarellu, nakrájenou šunku, plátky žampionů a tenké kroužky červené cibule.
4. Pečte v předehřáté troubě na 220 °C asi 15-20 minut, nebo dokud není pizza zlatavá a sýr bublá.
5. Po upečení ozdobte čerstvou bazalkou a podávejte.
Tipy:
- Pro křupavější těsto pizza nechte těsto po vykynutí odpočinout v lednici asi 30 minut před tím, než ho rozválíte.
- Pokud máte rádi pizzu s více zeleniny, přidejte na náplň olivy, papriky nebo jiné oblíbené zeleniny.
- Pro extra chuť můžete na pizzu před pečením přidat i trochu čerstvého mletého černého pepře nebo chilli vloček.
- Pizza bude mít nejlepší chuť, když se podává horká, ale je také chutná i po vychladnutí. Pokud vám zbyde, skvěle chutná i na druhý den.