Pizza Quattro Formaggi recept.
Pizza Quattro Formaggi, neboli pizza se čtyřmi druhy sýra, je oblíbená italská specialita, která potěší všechny milovníky sýra. Základem je křupavé těsto, které je posypané kombinací čtyř různých sýrů. Každý sýr přináší do pizzy jinou chuť a texturu.
Ingredience
Pro těsto potřebujete mouku, vodu, droždí, sůl a olivový olej. Na oblohu použijte mozzarellu, gorgonzolu, parmazán a jeden sýr dle vlastního výběru, například ementál nebo fontinu. Dále budete potřebovat rajčatový základ, který můžete připravit z pasírovaných rajčat, soli, pepře a trochy olivového oleje.
Recept
Začněte přípravou těsta. Smíchejte mouku s droždím, přidejte vodu, sůl a olivový olej. Vypracujte hladké těsto, které nechte na teplém místě kynout asi hodinu. Mezitím si připravte rajčatový základ smícháním pasírovaných rajčat s olejem, solí a pepřem. V míse rozmíchejte sýry nastrouhané na jemno nebo nakrájené na malé kousky. Když těsto vykyne, rozválejte ho na pomoučněné pracovní ploše na kruh nebo čtverec. Na těsto rozetřete rajčatový základ a posypete připravenou směsí sýrů. Pizzu pečte v předehřáté troubě na 250 stupňů Celsia asi 10 až 15 minut, dokud není těsto zlatavě křupavé a sýry krásně rozpuštěné.
Tipy
Můžete experimentovat s různými druhy sýrů podle vaší chuti. Každý sýr dodá pizze jiný charakter. Pro intenzivnější chuť můžete do těsta přidat trochu sušeného oregana nebo bazalky. Pokud máte rádi pikantnější variantu, přidejte na pizzu pár kapek ostrého chilli oleje po upečení. Nezapomeňte pizzu po vyjmutí z trouby nechat chvíli odpočinout, aby se sýry trochu ustálily a nebyly příliš tekuté při krájení.