Pizza Margherita recept


Pizza Margherita recept.

Pizza Margherita je klasický italský recept, který je známý po celém světě. Jeho jednoduchost a čistota chutí jsou klíčem k jeho oblíbenosti. Tady je, jak si připravit tuto lahůdku doma.

- Ingredience

Pro těsto:
- 300 g hladké mouky
- 200 ml teplé vody
- 1 balíček suchého droždí (7g)
- 1 lžička soli
- 2 lžíce olivového oleje

Pro náplň:
- 200 g mozzarelly
- 400 g konzervovaných rajčat, nejlépe pelati
- Sůl
- Čerstvé bazalkové listy
- Olivový olej

- Recept

1. Začneme přípravou těsta. V míse smícháme hladkou mouku, sůl a suché droždí. Postupně přidáváme teplou vodu a mícháme, dokud se nevytvoří hladké těsto. Přidáme olivový olej a těsto vypracujeme, dokud není elastické. Těsto přikryjeme a necháme na teplém místě asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
2. Mezitím si připravíme náplň. Rajčata důkladně rozmixujeme a dochutíme solí. Mozzarellu nakrájíme na plátky.
3. Po vykynutí těsto rozdělíme na dvě části a na pomoučněné ploše vyválíme do kruhů. Každý kruh těsta potřeme rajčatovou směsí, rozložíme plátky mozzarelly a pokapeme olivovým olejem.
4. Pizzu pečeme v předehřáté troubě na 250 °C asi 10-12 minut, dokud není těsto zlatavé a sýr se nádherně rozpustí.
5. Hotovou pizzu ozdobíme čerstvými listy bazalky a ihned podáváme.

- Tipy

- Pro autentičtější chuť použijte typ mouky "00", která je v Itálii běžně používána pro přípravu pizzy.
- Těsto by mělo být co nejtenčí, aby byla pizza krásně křupavá.
- Mozzarellu přidávejte štědře pro bohatou a krémovou chuť.
- Pizza bude ještě lepší, pokud ji upečete na pizzovém kameni, který pomáhá dosáhnout dokonale křupavého spodku.

Tento jednoduchý recept na pizzu Margherita vás zavede přímo do srdce Itálie, ať už jste kdekoli. S trochou trpělivosti a lásky k vaření můžete doma vytvořit opravdu autentický italský zážitek.