Piškotový svítek recept


Piškotový svítek recept.

Piškotový svítek je tradiční dezert, který se hodí pro různé příležitosti. Tento jemný a lehký zákusek můžete plnit různými krémy či marmeládami dle vaší chuti. Zde je jednoduchý recept a několik tipů, jak na to.

- Ingredience
- 4 velká vejce
- 120 g cukru krystal
- 120 g hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva (volitelně pro extra nadýchanost)
- špetka soli
- vanilkový cukr nebo extrakt pro aroma (volitelně)
- Dle vaší chuti: marmeláda, čokoládový krém, ořechová náplň, tvarohová směs atd. pro plnění

- Recept
1. Předehřejte troubu na 180°C. Vyložte pečicí plech pečicím papírem.
2. Oddělte bílky od žloutků. Bílky ušlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu.
3. Žloutky utřete s cukrem (a vanilkovým cukrem) do pěny.
4. Pomalu, za stálého míchání, přidejte do žloutkové směsi mouku s práškem do pečiva.
5. Poté opatrně vmíchejte sníh z bílků, a to velmi jemně, abyste nepřišli o vzduchovou strukturu.
6. Rozetřete těsto rovnoměrně na připravený plech a pečte cca 10-12 minut, než piškot zezlátne.
7. Hotový piškot ihned po vyjmutí z trouby překlopte na vlhký, čistý utěrku, odstraňte pečicí papír a pomocí utěrky ho opatrně zrolujte. Nechte vychladnout.
8. Po vychladnutí rozrolujte, nanesete vybranou náplň a znovu zrolujte.

- Tipy
- Pro jemnější těsto, prosejte mouku před přidáním do směsi.
- Piškotové těsto je křehké, takže při prvním rolování buďte opatrní, aby se nezlomilo.
- Pro extra vláčnost můžete piškot před nanesením náplně potřít tenkou vrstvou vaší oblíbené marmelády.
- Piškotový svítek můžete obalit i v čokoládové polevě pro dekorativní efekt a bohatší chuť.
- Nebojte se experimentovat s náplněmi – tvaroh se šlehačkou a ovocem nabízí osvěžující variantu, zatímco krém z mascarpone s kousky čokolády poskytne bohatší chuťový zážitek.

Pamatujte si, že praxe vede k dokonalosti. Nebojte se experimentovat a přizpůsobit recept podle vašeho vkusu. Hodně štěstí!