Piškotový dort s jablkovou nádivkou recept


Piškotový dort s jablkovou nádivkou recept.

Ingredience pro piškotový dort s jablkovou nádivkou jsou rozděleny na dvě části. První část tvoří piškot a pro jeho přípravu budete potřebovat mouku, cukr, vejce a prášek do pečiva. Druhou částí je jablková nádivka, pro kterou budete potřebovat jablka, cukr, skořici a trochu vody.

Recept na přípravu začíná výrobou piškotu. Nejprve si oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte do tuha a postupně do nich přidávejte cukr a šlehajte, dokud nevznikne lesklý sníh. Pak přidejte po jednom žloutky a šlehání pokračujte, dokud směs není hladká. Nakonec do směsi prosejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a zamíchejte do hladka. Těsto vlijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 25 minut.

Mezitím si připravte jablkovou nádivku. Jablka oloupejte, nakrájejte na malé kousky a dejte do kastrolu spolu s cukrem, skořicí a trochou vody. Vařte na mírném ohni, dokud jablka nezměknou a směs se nezpění. Hotovou nádivku nechte chvíli vychladit.

Když je piškot hotový a vychladlý, rozřízněte ho na polovinu. Spodní část piškotu potřete jablkovou nádivkou a přikryjte druhou polovinou piškotu. Dort můžete ještě pocukrovat nebo ozdobit podle chuti.

Tipy pro dokonalý piškotový dort s jablkovou nádivkou:
1. Při šlehání bílků s cukrem se ujistěte, že cukr je úplně rozpuštěný, aby byl sníh lesklý a stabilní
2. Piškotové těsto můžete ochutit vanilkovým extraktem nebo citronovou kůrou pro zajímavější chuť
3. Jablkovou nádivku je možné obohatit o hrozinky nebo ořechy pro extra texturu a chuť
4. Dort nechte před podáváním alespoň hodinu odpočinout, aby se chutě dobře spojily