Piškotové řezy s mascarpone recept


Piškotové řezy s mascarpone recept.

Ingredience:
- 4 vejce
- 120 g cukru krupice
- 120 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 250 g mascarpone
- 200 ml smetany ke šlehání (33-36 % tuku)
- 2 lžíce cukru moučka
- čerstvé ovoce pro ozdobu (maliny, jahody, borůvky apod.)
- kakao na posypání

Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů C. Plech vyložte pečicím papírem.
2. Oddělte žloutky od bílků. Bílky ušlehejte do tuhého sněhu a postupně přidávejte cukr krupice. Poté za stálého šlehání přidejte po jednom žloutky.
3. V jiné misce smíchejte mouku s kypřicím práškem a postupně ji vmíchávejte do vaječné směsi. Důležité je vmíchávat mouku opatrně, abyste nesrazili sníh.
4. Těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech a pečte asi 10-12 minut, nebo dokud není piškot zlatavý a pružný na dotek.
5. Po upečení nechte piškot úplně vychladnout.
6. Mezitím si připravte krém. Mascarpone smíchejte s cukrem moučka a vanilkovým extraktem (pokud používáte). Smetanu ušlehejte do tuha a poté ji opatrně vmíchejte do mascarpone směsi.
7. Vychladlý piškot rozkrojte na polovinu. Na jednu polovinu rovnoměrně rozetřete krém a pokud chcete, přidejte vrstvu čerstvého ovoce.
8. Přiklopte druhou polovinou piškotu a celé řezy nechte v chladničce alespoň hodinu ztuhnout.
9. Před podáváním posypte piškotové řezy kakao a ozdobte zbývajícím čerstvým ovocem.

Tipy:
- Piškot bude měkčí a vláčnější, pokud do těsta přidáte lžíci studené vody.
- Pro intenzivnější chuť můžete do krému přidat trochu citronové kůry nebo vanilkový extrakt.
- Pokud chcete, aby byly řezy ještě více dekadentní, můžete mezi vrstvy přidat tenkou vrstvu džemu nebo čokoládového ganache.
- Pro snadnější krájení piškotu použijte ostrý, tenký nůž a po každém řezu nůž opláchněte ve vlažné vodě.