Piniové makarony recept


Piniové makarony recept.

**Ingredience:**

- 500 g makaronů (dle výběru)
- 2 stroužky česneku
- 150 g piniových oříšků
- 100 g parmazánu (nebo tvrdého sýra podobné chuti)
- 150 ml olivového oleje
- Hrst čerstvé bazalky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř

**Recept:**

1. Uvařte makarony podle návodu na obalu v osolené vodě do al dente. Po uvaření je sceďte, ale zachovejte asi půl hrnku vody z vaření.
2. Mezitím na středně silném ohni opražte piniové oříšky na suché pánvi, dokud nezačnou lehce zlátnout. Dávejte pozor, aby se nepřipálily. Opražené oříšky pak odložte na stranu.
3. V malém rendlíku na mírném ohni zahřejte olivový olej a přidejte nadrobno nasekaný česnek. Restujte, dokud česnek nezměkne, ale nesmí zhnědnout.
4. Do mixéru dejte část opražených piniových oříšků (nechejte si trochu na ozdobu), přidejte bazalku, parmazán, česnek s olejem a mixujte do hladka. Pokud je směs příliš hustá, přidejte trochu vody z vaření makaronů, aby se lépe mixovala.
5. Směs přelijte zpět do velké pánve, přidejte uvařené makarony a dobře promíchejte. Pokud je třeba, přidejte trochu vody z vaření, aby byla omáčka krémovější.
6. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
7. Podávejte teplé, posypané zbylými piniovými oříšky a nastrouhaným parmazánem.

**Tipy:**

- Pro zvýraznění chuti můžete přidat k omáčce trochu citronové kůry.
- Pokud máte rádi pikantnější, přidejte do omáčky trochu červené papriky.
- Pro veganskou verzi použijte veganský parmazán a zkontrolujte, že makarony neobsahují vejce.
- Makarony jsou skvělé i studené jako součást piknikového koše nebo letního oběda.