Pikantní směs s olivami na těstoviny recept.
Ingredience:
- 400g těstovin (např. spaghetti nebo penne)
- 200g zelených oliv bez pecky
- 2 stroužky česneku
- 1 čerstvá chilli paprička nebo 1/2 lžičky sušené chilli vloček
- 400g rajčat z plechovky nebo čerstvých rajčat
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- hrst čerstvé bazalky nebo 1 lžička sušené
Recept:
1. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu v osolené vodě al dente. Po uvaření je sceďte, ale zachovejte trochu vody z vaření.
2. Mezitím na velké pánvi nebo ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej. Přidejte nadrobno nakrájené stroužky česneku a chilli. Restujte pár minut, dokud česnek nezačne vonět, ale nepřipalujte.
3. Přidejte nasekané olivy a rajčata včetně šťávy. Rajčata rozmačkejte vařečkou. Osolte, opepřete a vařte na mírném ohni 10-15 minut, dokud omáčka nezhoustne.
4. Do omáčky vmíchejte uvařené těstoviny. Pokud je směs příliš suchá, přidejte trochu vody z vaření těstovin. Nechte projít varem a promíchejte.
5. Před podáváním posypte nasekanou bazalkou.
Tipy:
- Pokud máte rádi více pikantní, přidejte více chilli.
- Pro bohatší chuť omáčky můžete přidat lžíci kapar nebo několik ančoviček na začátku vaření.
- Tento recept je skvělý také s přídavkem nakrájených uzených kuřecích prs nebo tuňáka v oleji.
- Pro vegetariánskou variantu přidejte místo masa více zeleniny, například grilovaný lilek nebo cuketu.
- Olivy a rajčata jsou dosti slané, takže s osolením omáčky buďte opatrní.