Pikantní pirohy s kuřecím a slaninou recept


Pikantní pirohy s kuřecím a slaninou recept.

Pikantní pirohy s kuřecím masem a slaninou jsou vynikající kombinací chutí, která potěší milovníky pikantních jídel. Provedeme vás krok za krokem přípravou tohoto lahodného pokrmu.

Ingredience:

- 500 g hladké mouky
- 200 ml teplé vody
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- 300 g kuřecího masa
- 150 g slaniny
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mleté papriky
- 1/2 lžičky chilli vloček (nebo dle chuti)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 100 ml kuřecího vývaru
- 1 vejce na potření pirohů
- Čerstvá petrželka na ozdobu

Recept:

1. Začneme přípravou těsta. Do velké mísy prosijeme mouku, přidáme vejce, sůl a postupně přiléváme teplou vodu. Mícháme a hněteme, dokud nevznikne hladké, pružné těsto. Přikryjeme a necháme odpočinout na teplém místě asi 30 minut.

2. Mezitím připravíme náplň. Kuřecí maso a slaninu nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi na olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, dokud nezměknou. Přidáme kuřecí maso a slaninu, osolíme, opepříme, přidáme mletou papriku a chilli vločky. Restujeme, dokud maso není plně uvařené, poté přilijeme trochu kuřecího vývaru a necháme povařit, dokud se tekutina nezredukuje. Odstavíme z ohně a necháme vychladnout.

3. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na tenký plát a vykrajujeme kruhy pomocí sklenice nebo formičky.

4. Do středu každého kruhu dáme lžíci náplně, okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a pečlivě je zatlačíme, aby se těsto slepilo a náplň nevytekla.

5. Pirohy klademe na plech vyložený pečicím papírem, potřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme ve předehřáté troubě na 180°C asi 20-25 minut, dokud nejsou zlatavé.

Tipy:

- Pro extra křupavost můžete pirohy po upečení krátce opéct na pánvi na troše másla.
- K podávání můžete připravit jogurtový dip s čerstvými bylinkami.
- Pikantnost náplně lze upravit dle osobní chuti přidáním více či méně chilli vloček.
- Pirohy jsou skvělé jak teplé, tak studené, takže si je můžete vzít i na výlet jako chutnou svačinu.