Pikantní omáčka recept.
Pikantní omáčka je skvělým doplňkem k mnoha pokrmům, od grilovaného masa až po zeleninové saláty. Pro její přípravu budete potřebovat následující ingredience:
- 4 stroužky česneku
- 1 malou červenou cibuli
- 2 lžíce olivového oleje
- 400g rajčat z konzervy v kouscích
- 1 čerstvý červený chilli papričku
- 1 lžičku sušeného oregana
- 1 lžičku mleté papriky
- špetku soli
- špetku čerstvě mletého černého pepře
- 1 lžíci jablečného octa
- 2 lžíce medu
Postup přípravy:
1. Česnek a cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Červenou chilli papričku také nasekejte, přičemž si můžete přizpůsobit množství dle chuti a požadované úrovně pálivosti. Nezapomeňte, že většina pálivosti je v semínkách.
2. V hlubší pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte česnek a cibuli a smažte, dokud nezměknou a nezačnou zlatět.
3. Přidejte rajčata z konzervy, nasekanou chilli papričku, oregano, mletou papriku, sůl a pepř. Dobře promíchejte a vařte na mírném ohni, dokud se omáčka nezačne zahušťovat, což obvykle trvá asi 15 minut.
4. Po zahuštění omáčky vmíchejte jablečný ocet a med. Vařte ještě 2-3 minuty, aby se chutě dobře spojily.
5. Omáčku ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem nebo medem podle vaší chuti.
Tipy:
- Pro ještě intenzivnější chuť můžete k omáčce přidat lžíci tomatového protlaku.
- Pokud preferujete hladkou omáčku, můžete hotovou směs rozmixovat ponorným mixérem.
- Tuto omáčku můžete uchovat v lednici v uzavřené nádobě až týden nebo ji zamrazit pro pozdější použití.
- Pro další pikantní kick můžete přidat trochu čerstvého nebo sušeného koriandru.