Pikantní kečup recept


Pikantní kečup recept.

Ingredience:
- 1 kg zralých rajčat
- 2 středně velké cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 100 ml jablečného octa
- 100 g hnědého cukru
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce mleté papriky
- 1 čajová lžička cayenského pepře (nebo podle chuti)
- 1 čajová lžička mletého skořicového cukru
- 1 malá lžička mletého hřebíčku

Recept:
1. Rajčata nařežte na čtvrtiny, cibuli a česnek nasekejte nadrobno. Papriku očistěte a nakrájejte na kousky.
2. Vše přesuňte do velkého hrnce a přidejte jablečný ocet, hnědý cukr, sůl, mletou papriku, cayenský pepř, skořicový cukr a hřebíček. Promíchejte.
3. Směs vařte na středně vysokém ohni, dokud se zelenina úplně nerozvaří a směs se neredukuje. Občas promíchejte.
4. Jakmile je směs dostatečně hustá, odstraňte z ohně. Přendejte směs do mixéru nebo použijte ponorný mixér a rozmixujte do hladka.
5. Procedte přes jemné síto do čistého hrnce, aby jste odstranili všechny pevné kousky a získali hladký kečup.
6. Kečup vraťte na mírný oheň a povařte dalších 10 minut, aby se chutě spojily.
7. Hotový kečup naplňte do sterilních sklenic a uzavřete. Po vychladnutí uložte do chladničky.

Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete přidat kouřenou papriku.
- Pokud máte rádi sladší kečup, přidejte více cukru. Naopak, pokud dáváte přednost kečupu kyselějšímu, zvyšte množství octa.
- Vychladnutý pikantní kečup má lepší chuť, nechte ho tedy v chladničce alespoň 24 hodin odležet před podáváním.
- Tento kečup skvěle doplňuje grilovaná masa, hranolky nebo jako základ pikantních omáček.