Pikantní gyros v housce recept.
Pikantní gyros v housce je skvělá volba pro rychlý, chutný a výživný oběd nebo večeři. Tento recept je inspirován řeckou kuchyní a lze ho snadno připravit doma.
- Ingredience
- 500 g kuřecích prsou
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky sušeného oregana
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička sladké papriky
- 1/2 lžičky chilli papričky nebo podle chuti
- Šťáva z 1 citronu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 4 pita chleby nebo housky
- 1 malý bílý jogurt
- 1 stroužek česneku
- 1 malá červená cibule
- 2 rajčata
- 1 salátová okurka
- Čerstvý koriandr nebo petržel na ozdobu
- Recept
1. Nejprve připravte marinádu pro kuřecí maso. V míse smíchejte olivový olej, oregano, kmín, sladkou papriku, chilli, citronovou šťávu, sůl a pepř. Kuřecí prsa nakrájejte na tenké plátky nebo proužky a dobře je promíchejte s marinádou. Nechte marinovat alespoň 30 minut, ideálně však přes noc v lednici.
2. Mezitím si připravte jogurtový dip. V malé míse smíchejte bílý jogurt s prolisovaným česnekem, lze přidat trochu soli a citronové šťávy podle chuti. Umyjte a nakrájejte zeleninu - červenou cibuli na tenké plátky, rajčata a okurku na kousky.
3. Po marinování kuřecí prsa opečte na pánvi na středně silném ohni. Měla by být krásně zlatavá a uvnitř šťavnatá.
4. Připravte si pita chleby nebo housky. Pokud používáte pita chleby, můžete je lehce oteplit na pánvi. Housky prořízněte a lehce opečte střihnutou stranou dolů na pánvi.
5. Na spodní část chleba nebo housky rozetřete trochu jogurtového dipu, přidejte opečené kuřecí maso, pokladte zeleninu a přelijte zbytkem jogurtového dipu. Na závěr můžete přidat čerstvý koriandr nebo petržel.
- Tipy
- Pro intenzivnější chuť nechte maso marinovat přes noc.
- Pokud máte rádi pikantnější, můžete přidat více chilli nebo použít pikantnější variantu papriky.
- Jogurtový dip můžete dochutit i čerstvými bylinkami, jako je máta nebo koriandr, pro osvěžující prvek.
- Gyros lze také podávat s hranolkami nebo pečenými brambory jako přílohou.