Pikantní fazolky recept.
Ingredience pro pikantní fazolky:
- 500 g zelených fazolek
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 malá červená cibule, nakrájená na tenké plátky
- 1 červená paprika, nakrájená na tenké proužky
- 1/2 lžičky chilli vloček (přizpůsobte dle chuti)
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce medu
- sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- šťáva z 1/2 limetky
- čerstvě nasekaná petrželka nebo koriandr pro ozdobu
Recept:
1. Fazolky očistěte, odstraňte konce a pokud jsou velmi dlouhé, překrojte je na polovinu. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a blanšírujte fazolky asi 2 minuty, aby zůstaly křupavé. Poté je rychle přesuňte do misky s ledovou vodou, aby se zastavil proces vaření.
2. Na velké pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysokém ohni. Přidejte nasekaný česnek a cibuli a restujte, dokud nezměknou, asi 2 minuty.
3. Přidejte papriku a chilli vločky, restujte další 2 minuty, dokud paprika nezměkne.
4. Přidejte předvařené fazolky, sójovou omáčku a med. Promíchejte a vařte další 2-3 minuty, dokud fazolky nejsou horké a pokryté omáčkou. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
5. Odstavte z ohně a zakápněte šťávou z limetky. Promíchejte.
6. Přeneste fazolky na podávací talíř a posypte čerstvě nasekanou petrželkou nebo koriandrem.
Tipy:
- Pokud máte rádi extra pikantní jídla, můžete přidat více chilli vloček nebo použít čerstvé chilli papričky.
- K pikantním fazolkám skvěle pasuje rýže nebo pečené brambory jako příloha.
- Pokud jste na veganské nebo vegetariánské dietě, můžete med nahradit agávovým sirupem nebo jiným veganským sladidlem.
- Pro extra křupavost přidejte na konec do pánve pražené sezamové semínko.