Pikantní cibulový koláč recept


Pikantní cibulový koláč recept.
Ingredience:
těsto na koláč
4 velké cibule
2 lžíce olivového oleje
200 ml smetany na vaření
3 vejce
100 g strouhaného sýra (třeba ementál nebo gouda)
1 čajová lžička mleté papriky
sůl a pepř podle chuti
Recept:
Nejdříve si připravte těsto na koláč a rozválejte ho do koláčové formy. Pokud používáte hotové těsto, vyložte jím formu a dno propíchejte vidličkou. Cibule oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte cibuli. Osmažte na středním ohni dozlatova, občas promíchejte, aby se cibule nespálila. Směs ochuťte solí, pepřem a mletou paprikou. Cibuli nechte zchladnout. Ve střední míse smíchejte smetanu, vejce a sůl a pepř podle chuti. Do této směsi přidejte nastrouhaný sýr a směs promíchejte. Na předpřipravené těsto rovnoměrně rozložte osmaženou cibuli a přelijte směsí smetany, vajec a sýra. Koláč pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 25 minut, nebo dokud vrch koláče nezíská zlatavou barvu a neztuhne.
Tipy:
Pro pikantnější variantu můžete přidat do cibule trochu čerstvého chilli nebo červené papriky nakrájené na jemno. Pro křupavější vrchní vrstvu přidejte na koláč před pečením ještě trochu nastrouhaného sýra. Koláč podávejte teplý nebo vlažný, výborně chutná i jako studená svačina. K podávání můžete přidat čerstvý salát pro osvěžení chuti.