Pestré šťouchané brambory recept


Pestré šťouchané brambory recept.

Ingredience:
- 500g brambor
- 1 velká mrkev
- 1 malý petržel (nebo pastinák pro sladší chuť)
- 50g másla
- 50ml mléka (nebo rostlinného mléka pro veganskou variantu)
- Sůl podle chuti
- Černý pepř podle chuti
- Čerstvá petrželka nebo pažitka na ozdobu

Recept:
1. Brambory důkladně omyjte a oloupejte. Následně je nakrájejte na menší kousky pro rychlejší vaření.
2. Mrkev a petržel (nebo pastinák) také očistěte, oloupejte a nakrájejte na malé kousky.
3. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a přidejte připravené brambory, mrkev a petržel. Vařte, dokud nebudou všechny ingredience měkké, obvykle 15-20 minut.
4. Po uvaření slijte zeleninu, ale zachovejte trochu vody z vaření pro případ, že by byly brambory příliš suché.
5. Přidejte máslo a mléko k uvařené zelenině. Pomocí bramborového lisu nebo mixéru šťouchejte, dokud směs nebude hladká. Pokud je směs příliš suchá, přidejte trochu vody z vaření, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
6. Dochutíte solí a čerstvě mletým černým pepřem.
7. Před podáváním ozdobte nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

Tipy:
- Pro extra krémové šťouchané brambory můžete přidat trochu smetany nebo zakysané smetany.
- Pro zajímavou chuťovou variantu zkuste do brambor přidat trochu strouhaného muškátového oříšku.
- Pokud preferujete hrubší texturu, šťouchejte brambory méně a nechte v nich malé kousky.
- Tento recept je snadno upravitelný pro různé stravovací potřeby, například použitím rostlinného mléka a rostlinného másla pro vegany.