Perníkový závin paní ředitelky recept.
Perníkový závin paní ředitelky je lahodným dezertem, který přináší nostalgii a vůni Vánoc do každé domácnosti. Tato sladkost, připravená podle tradičního receptu, osloví každého milovníka perníku a závinů.
Ingredience:
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 100 g medu
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička sody bikarbony
- 2 lžičky perníkového koření
- 150 ml mléka
- 100 g rozpuštěného másla
Náplň:
- 200 g mletých ořechů
- 100 g cukru krupice
- 2 lžíce kakaa
- 100 g rozinek namočených v rumu
- 2 jablka nastrouhaná na hrubém struhadle
Poleva:
- 100 g čokolády na vaření
- 50 g másla
Postup přípravy:
1. Začneme přípravou těsta. V míse smícháme mouku s moučkovým cukrem, práškem do pečiva, sodou bikarbonou a perníkovým kořením.
2. V jiné misce smícháme med, vejce, mléko a rozpuštěné máslo. Tuto směs poté přilijeme k suchým ingrediencím a vypracujeme hladké těsto.
3. Těsto rozdělíme na dvě části a každou vyválíme na pomoučeném vále na plát.
4. Připravíme si náplň. Smícháme mleté ořechy, cukr, kakao, namočené rozinky a nastrouhaná jablka.
5. Náplň rozdělíme rovnoměrně na oba pláty těsta a zavineme do rolády.
6. Perníkové záviny položíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 35 minut.
7. Mezitím si připravíme polevu. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a hotové a vychladlé záviny polejeme čokoládovou polevou.
Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete do náplně přidat i lžičku mletého zázvoru nebo hřebíčku.
- Pokud nemáte rádi rozinky, můžete je nahradit sušenými brusinkami nebo vynechat úplně.
- Aby byl závin vláčnější, můžete těsto před plněním náplní potřít tenkou vrstvou marmelády.
- Perníkový závin chutná výborně i po několika dnech, kdy se chutě dokonale propojí, proto neváhejte a připravte ho i jako sladkost pro návštěvy.