Perníkový panáček recept.
Ingredience:
- mouka 350 g
- med 125 g
- máslo 125 g
- cukr moučka 100 g
- jedlá soda 1 čajová lžička
- vejce 1 ks
- koření na perník 2 čajové lžičky
Recept:
1. V malém hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo společně s medem. Až je směs hladká, odstavte ji z ohně a nechte chvíli vychladnout.
2. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr moučka, jedlou sodu a koření na perník.
3. Do suché směsi přilijte medovou směs a přidejte vejce. Vypracujte hladké těsto.
4. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte v lednici odpočinout alespoň 1 hodinu.
5. Předehřejte troubu na 180 °C.
6. Na pomoučněné pracovní ploše vyválejte těsto na tloušťku asi 0,5 cm. Vykrájejte z něj panáčky pomocí formičky.
7. Panáčky položte na plech vyložený pečicím papírem.
8. Pečte v předehřáté troubě 10-12 minut nebo dokud nejsou zlatavé.
9. Po upečení nechte panáčky chvíli odpočinout na plechu, než je přenesete na mřížku k úplnému vychladnutí.
Tipy:
- Před pečením můžete panáčky ozdobit cukrářskými perličkami nebo je po upečení a vychladnutí polepte barevnou polevou a posypte zdobením dle vaší fantazie.
- Pokud máte rádi silnější koření, můžete množství koření na perník mírně zvýšit.
- Těsto se může přilepit na válec nebo pracovní plochu, proto nezapomeňte na dostatečné pomoučnění.
- Perníčky skladujte v uzavřené nádobě, aby zůstaly déle čerstvé.