Perníkový koláč s ovocem a žmolenkou recept.
Ingredience pro perníkový koláč s ovocem a žmolenkou zahrnují mouku, cukr, máslo, vajíčka, perníkové koření, prášek do pečiva, mléko, ovoce dle výběru a pro žmolenku mouku, cukr a máslo.
Recept začíná přípravou těsta. Smíchejte mouku s cukrem, přidejte perníkové koření, prášek do pečiva a promíchejte. V jiné misce rozmíchejte vajíčka s mlékem a přilijte je k suchým ingrediencím. Přidejte změklé máslo a zpracujte hladké těsto. Těsto rovnoměrně rozprostřete do vymazané a moukou vysypané formy. Ovoce umyjte, očistěte a rozložte na těsto.
Pro žmolenku smíchejte mouku s cukrem a máslem. Máslo nakrájejte na malé kousky a prsty zapracujte do mouky s cukrem, aby vznikla drobenka. Drobenku rovnoměrně rozsypejte na vrstvu ovoce.
Koláč pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsiusa asi 45 minut, dokud není povrch zlatavý a drobenka křupavá.
Tipy pro dokonalý perníkový koláč:
1. Vyzkoušejte různé druhy ovoce, jaké máte rádi nebo co je právě sezónní, jako jsou jablka, švestky nebo borůvky.
2. Přidáním oříšků do žmolenky dodáte koláči zajímavou texturu a chuť.
3. Podávejte koláč teplý s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou pro ještě lepší chuťový zážitek.
4. Perníkové koření můžete obohatit podle vlastní chuti, přidáním skořice nebo hřebíčku.