Perníkové muffiny recept.
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 150 g hnědého cukru
- 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
- 2 lžičky mletého skořicového koření
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mletých hřebíčků
- 1/2 lžičky soli
- 1 velké vejce
- 100 ml mléka
- 100 ml oleje
- 4 lžíce melasy nebo medu
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a připravte si formu na muffiny, kterou vyložte papírovými košíčky.
2. Ve velké míse smíchejte spolu mouku, hnědý cukr, kypřicí prášek, skořici, zázvor, hřebíček a sůl.
3. V jiné míse lehce rozšlehejte vejce, přidejte mléko, olej a melasu nebo med a dobře promíchejte.
4. Tekutou směs přilijte k suchým ingrediencím a míchejte jen do spojení. Důležité je směs nepřemíchávat, aby muffiny zůstaly nadýchané.
5. Rozdělte těsto do připravených košíčků, každý naplňte zhruba do 3/4.
6. Pečte v předehřáté troubě asi 20-25 minut nebo dokud špejle vložená do středu muffinu nevyjde čistá.
7. Po upečení nechte muffiny chvíli vychladnout ve formě, poté je vyjměte a nechte úplně vychladnout na mřížce.
Tipy:
- Pro extra perníkovou chuť můžete do těsta přidat trochu nastrouhané pomerančové nebo citronové kůry.
- Pokud máte rádi vláčnější texturu, přidejte do těsta lžíci jogurtu nebo kysané smetany.
- Muffiny můžete dozdobit polevou z cukru a citronové šťávy nebo jen posypat moučkovým cukrem pro jednoduchou, ale efektní dekoraci.
- Pokud chcete, aby byly muffiny ještě vláčnější, zkuste je po upečení a vychladnutí na pár hodin zabalit do potravinové fólie. Vlhkost se tak rovnoměrně rozloží a muffiny budou ještě měkčí.