Perníková chaloupka recept


Perníková chaloupka recept.

Ingredience, které budete potřebovat na perníkovou chaloupku, jsou následující:

- mouka, 500 g
- med, 200 ml
- cukr, 150 g
- vejce, 2 ks
- máslo, 100 g
- jedlá soda nebo prášek do pečiva, 1 lžička
- koření na perník, 3 lžičky (skořice, hřebíček, zázvor, anýz)
- citronová kůra, 1 lžička

Na polevu a ozdobení:
- bílek, 1 ks
- moučkový cukr, 250 g
- citronová šťáva, 1 lžíce
- barevné cukrové perličky, čokoládové lentilky nebo jiné cukroví pro dekoraci

Recept na přípravu perníkové chaloupky:

1. Ve větší míse smíchejte mouku, koření na perník a jedlou sodu nebo prášek do pečiva.
2. V kastrůlku na mírném ohni rozpusťte máslo, přidejte med a cukr a míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Nechte mírně vychladnout.
3. Do směsi mouky přidejte rozpuštěnou směs s medem, přilijte rozšlehaná vejce a nastrouhanou citronovou kůru. Vypracujte hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky.
4. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte v lednici odpočinout alespoň 30 minut.
5. Předehřejte troubu na 180 °C.
6. Rozválejte těsto na pomoučeném povrchu na tloušťku asi 5 mm a vykrajujte díly chaloupky podle šablony.
7. Pečte v předehřáté troubě 10-12 minut nebo dokud nejsou kousky pevné a zlatavé.
8. Nechte díly chladnout na mřížce.

Poleva a dekorace:
1. Vyšlehejte bílek, postupně přidávejte moučkový cukr a citronovou šťávu, dokud směs nebude hladká a lesklá.
2. Polevou slepujte jednotlivé díly chaloupky a použijte ji také na zdobení. Můžete vytvořit sněhový efekt nebo nakreslit okna, dveře atd.
3. Nechte polevu ztuhnout a pak chaloupku ozdobte podle fantazie cukrovými perličkami, lentilkami nebo jiným cukrovím.

Tipy pro úspěšnou perníkovou chaloupku:
- Při výrobě šablon se ujistěte, že všechny díly budou správně pasovat. Chaloupka bude stabilnější, pokud budou rozměry přesné.
- Pokud chcete, aby perníková chaloupka déle vydržela, dbejte na to, aby byly všechny spoje dobře zpevněné polevou a nechte ji pořádně zaschnout před dekorováním.
- Pro extra lesk můžete polevu lehce obarvit potravinářskými barvami.
- Nebojte se experimentovat s různými dekoracemi a vytvářejte tak jedinečná a kreativní díla.