Perník s piškoty recept.
Ingredience:
- 4 vejce
- 200 g cukru
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mletých hřebíčků
- 250 ml mléka
- 100 ml oleje
- 200 g mletých piškotů
- med podle chuti
Recept:
1. Ve velké míse smíchejte vejce s cukrem a šlehejte, dokud nezpění.
2. V jiné míse smíchejte mouku, jedlou sodu, skořici, zázvor a hřebíček.
3. Do směsi s vejci postupně přidávejte směs mouky a koření, střídavě s mlékem a olejem. Vše důkladně promíchejte.
4. Nakonec do těsta vmíchejte mleté piškoty a med podle chuti. Směs by měla být hladká a bez hrudek.
5. Připravte si formu na pečení, kterou vymažte tukem a vysypte moukou.
6. Přelijte těsto do formy a pečte v předehřáté troubě na 180°C přibližně 45 minut, nebo dokud nejsou vrcholky zlatavě hnědé a testovací špejle vytáhlá z perníku je suchá.
7. Nechte perník vychladnout před podáváním.
Tipy:
- Pokud máte rádi vláčnější perník, přidejte do těsta více medu.
- Pro zintenzivnění chuti můžete do těsta přidat lžíci rumu nebo pomerančového likéru.
- Perník můžete ozdobit polevou z práškového cukru a citronové šťávy nebo čokoládovou glazurou.
- Pokud chcete, aby byl perník výraznější, nechte těsto přes noc odpočinout v chladu, až poté jej pečte.
- Perník chutná ještě lépe druhý den, když se chutě dobře propojí.