Perník recept


Perník recept.

Perník je tradiční sladké pečivo, které má dlouhou historii a existuje mnoho variant. Jeho příprava není složitá a výsledný produkt potěší nejen na Vánoce. Zde je základní recept na domácí perník s tipy pro lepší výsledek.

**Ingredience:**

- 250 g hladké mouky
- 150 g cukru (můžete použít i hnědý cukr pro intenzivnější chuť)
- 100 ml mléka
- 100 g medu
- 1 vejce
- 50 g rozpuštěného másla nebo oleje
- 1 balíček perníkového koření (cca 20 g)
- 2 lžičky jedlé sody (nebo 1 lžička jedlé sody a 1 lžička prášku do pečiva)
- Špetka soli

**Recept:**

1. Předehřejte troubu na 180 stupňů C.
2. V míse smíchejte suché ingredience: mouku, cukr, perníkové koření, jedlou sodu (a prášek do pečiva) a sůl.
3. V jiné míse smíchejte tekuté ingredience: rozpuštěné máslo nebo olej, mléko, med a vejce. Důkladně promíchejte.
4. Pomalu přidávejte směs tekutých ingrediencí do suché směsi a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
5. Připravte si formu na pečení, kterou vymažte máslem a vysypte moukou, aby se perník nepřichytil. Těsto rovnoměrně rozprostřete do formy.
6. Pečte v předehřáté troubě přibližně 30-35 minut. Perník je hotový, když do něj zapíchnete špejli a vyjde čistá.
7. Po upečení nechte perník vychladnout na mřížce.

**Tipy pro lepší perník:**

1. Pro intenzivnější chuť můžete přidat do těsta trochu čerstvého zázvoru nebo pomerančové kůry.
2. Pokud máte rádi vláčnější perník, přidejte o trochu více medu nebo mléka.
3. Před pečením můžete těsto nechat odpočinout v chladu několik hodin nebo přes noc, aby se chutě lépe propojily.
4. Perník můžete po upečení a vychladnutí ozdobit polevou z moučkového cukru a citronové šťávy nebo jinou oblíbenou polevou.

Pamatujte, že každá trouba peče trochu jinak, takže čas pečení může být potřeba upravit. Užijte si přípravu a chuť domácího perníku!