Perník bezlepkový recept.
**Ingredience:**
- 200 g bezlepkové mouky (např. směs na pečení)
- 100 g tmavého cukru
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 vejce
- 100 ml oleje (např. slunečnicového)
- 150 ml mléka (lze použít i rostlinné)
- 2 lžíce medu
**Recept:**
1. Předehřejte troubu na 180°C a vymažte tukem a vysypte moukou formu na bábovku nebo jinou pečící formu.
2. Ve velké míse smíchejte bezlepkovou mouku, tmavý cukr, jedlou sodu a perníkové koření.
3. V jiné míse smíchejte rozšlehané vejce, olej, mléko a med.
4. Směsi postupně spojte dohromady, dokud nevznikne hladké těsto.
5. Těsto nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě přibližně 35-40 minut nebo dokud není perník upečený. To ověříte tak, že do něj zapíchnete špejli a vyjde čistá.
6. Po upečení nechte perník chvíli vychladnout ve formě, poté jej vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
**Tipy:**
- Pokud máte raději vláčnější perník, přidejte do těsta trochu více mléka nebo oleje.
- Pro intenzivnější chuť můžete k perníkovému koření přidat nastrouhanou kůru z pomeranče nebo citronu.
- Perník můžete ozdobit polevou nebo cukrovou posypkou pro hezčí vzhled a sladší chuť.
- Pokud chcete perník udržet čerstvý déle, uchovávejte ho v uzavřené nádobě na chladném a suchém místě.