Perníčky - hned měkké recept


Perníčky - hned měkké recept.

Ingredience na perníčky, které budou hned měkké:
mouka pšeničná hladká 500 g
med 250 g
cukr krupice 150 g
máslo 80 g
vejce 1 ks
kypřicí prášek do perníku 1 balíček
směs koření na perník 1 lžíce
soda bikarbona 1/2 lžičky

Recept na přípravu těchto perníčků:
Nejdříve si připravíme medovou směs. Do menšího hrnce dáme med, cukr a máslo a za stálého míchání zahříváme, dokud se cukr a máslo nerozpustí a směs se nezačne vařit. Potom odstavíme z plotny a necháme mírně vychladnout.
Ve větší míse smícháme mouku, kypřicí prášek, sodu bikarbonu a koření na perník.
Do suché směsi přilijeme medovou směs a přidáme vejce. Vše dobře promícháme a vypracujeme hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, můžeme přidat trochu mouky, ale pozor, aby nebylo těsto příliš tuhé.
Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme odpočívat v chladu aspoň 2 hodiny, ideálně přes noc.
Po odpočinutí těsto vyválíme na pomoučněném válu na tloušťku přibližně 3-4 mm a vykrajujeme různé tvary.
Perníčky klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 8-10 minut, než lehce zezlátnou.
Po upečení necháme perníčky chvíli vychladnout na plechu a potom je přendáme na mřížku, aby úplně vychladly.

Tipy pro dokonalé perníčky:
Pokud chcete, aby byly perníčky opravdu měkké hned po upečení, můžete do těsta přidat malé množství octa, který zneutralizuje sodu a tím způsobí, že těsto zůstane měkčí.
Další tip na měkké perníčky je uchovávat je v uzavřené dóze s kouskem jablka nebo pomerančové kůry, což pomáhá udržet je déle měkké.
Perníčky můžete po vychladnutí také obalit v čokoládě nebo je ozdobit polevou a posypat barevnými cukrátky pro atraktivnější vzhled.