Perníčky hned měkké recept.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 100 g másla nebo Hery
- 1 vejce
- 2 lžíce medu
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 lžička sody bikarbony
- 4 lžíce mléka
Recept:
1. V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, perníkovým kořením a sodou bikarbonou.
2. V jiné nádobě si rozšleháme vejce s moučkovým cukrem do pěny, přidáme změklé máslo nebo Heru, med a mléko a vše dobře promícháme.
3. K tekuté směsi postupně přidáváme suchou směs a rukama zpracováváme těsto, dokud není hladké a nelepí se.
4. Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout v lednici minimálně 2 hodiny, ideálně přes noc.
5. Po odpočinku těsto vyválíme na pomoučené ploše na tloušťku asi 5 mm a vykrajujeme různé tvary perníčků.
6. Perníčky pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem při 180 stupních Celsia zhruba 8-10 minut, nebo dokud nejsou lehce zlatavé.
7. Po upečení necháme perníčky chvíli odpočinout na plechu a pak je přendáme na mřížku k úplnému vychladnutí.
Tipy:
- Aby byly perníčky od začátku měkké, důležité je, že těsto musí být dobře zpracované a odpočinuté. To zaručí, že se veškeré ingredience dokonale spojí.
- Přidání mléka do těsta pomůže perníčkům zůstat měkkými.
- Pokud máte rádi perníčky velmi šťavnaté, můžete zkusit do těsta přidat o trochu více medu nebo zvýšit množství másla.
- Perníčky můžete po upečení ozdobit například cukrovou polevou nebo je ponořit do čokolády pro extra chuťový zážitek.
- Nezapomeňte, že doba pečení může být různá v závislosti na vaší troubě a také na tloušťce vyváleného těsta, proto pečení bedlivě sledujte.
- Uložení perníčků v uzavřené nádobě spolu s kouskem jablka nebo pomerančovou kůrou pomůže udržet je měkké déle.