Penne quattro formaggi recept


Penne quattro formaggi recept.

**Ingredience pro Penne Quattro Formaggi:**

- 400 g penne těstovin
- 100 g gorgonzoly
- 100 g parmazánu
- 100 g fontiny
- 100 g ementálu
- 250 ml smetany na vaření
- 2 stroužky česneku
- Sůl podle chuti
- Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky pro ozdobu, například bazalka nebo petržel

**Recept:**

1. V velkém hrnci přiveďte vodu k varu, osolte ji a vařte penne těstoviny podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Poté těstoviny sceďte, ale zachovejte trochu vody z vaření.

2. Zatímco se těstoviny vaří, na mírném ohni rozehřejte velkou pánev. Přidejte na plátky nakrájený česnek a krátce ho osmahněte, aby se uvolnila jeho chuť, ale nedovolte, aby zhnědl.

3. Přidejte smetanu na vaření a nechte ji mírně zahřát. Poté postupně přidávejte na menší kousky nakrájené sýry (gorgonzolu, parmazán, fontinu a ementál), neustále míchejte, dokud se sýry úplně nerozpustí a nevytvoří hladkou omáčku.

4. Pokud je omáčka příliš hustá, můžete ji ředit trochou vody z vaření těstovin, aby měla správnou konzistenci.

5. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem.

6. Přidejte uvařené a sceděné penne do pánve s omáčkou. Dobře promíchejte, aby se těstoviny rovnoměrně obalily omáčkou.

7. Podávejte ihned, posypané čerstvými bylinkami a případně ještě trochou nastrouhaného parmazánu.

**Tipy:**

- Pro extra křupavou texturu můžete těstoviny s omáčkou na pár minut zapečt v předehřáté troubě na 200 °C, dokud se na povrchu nevytvoří zlatavá kůrčička.

- Můžete experimentovat s různými druhy sýrů podle vaší chuti nebo toho, co máte zrovna doma.

- Pro ještě bohatší chuť omáčky můžete přidat trochu bílého vína před přidáním sýrů. Nechte alkohol odpařit, než přidáte sýry.

- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do omáčky špetku červené papriky nebo několik kapek ostrého chilli oleje.