Pečený kapr recept.
Pečený kapr je tradiční české jídlo, které se často podává na vánoční večeři. Než začneme s přípravou, ujistěte se, že máte všechny potřebné ingredience.
Ingredience:
- 1 celý kapr o váze asi 1,5 kg, vyčištěný
- 100 g másla
- sůl
- mletý černý pepř
- 1 citron
- 2 stroužky česneku
- hrst čerstvého petrželového listí
- 100 ml bílého vína
- pár kapek worcesterské omáčky
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 °C.
2. Kapra omyjte pod tekoucí vodou a osušte papírovými ručníky.
3. Uvnitř i zvenku kapra osolte a opepřete.
4. Citron nakrájejte na tenké plátky.
5. Česnek oloupejte a nasekejte na jemno.
6. V kaprově břiše rozložte půlku nakrájeného citronu, česnek a petržel.
7. Kapra položte do pekáčku a na vrch rozložte plátky másla a zbylé plátky citronu.
8. Do pekáčku přidejte víno a worcesterskou omáčku.
9. Pečte v předehřáté troubě asi 45 minut, během pečení kapra několikrát přelejte výpekem.
Tipy:
- K pečenému kaprovi výborně pasuje bramborový salát nebo vařené brambory.
- Pokud máte rádi bylinky, můžete přidat do břicha kapra také trochu tymiánu nebo rozmarýnu.
- Nezapomeňte pravidelně kapra během pečení polévat výpekem, aby byl krásně šťavnatý.
- K dosažení křupavější kůrky můžete posledních 10 minut pečení zvýšit teplotu na 200 °C.
S touto klasickou českou specialitou určitě potěšíte všechny příznivce tradičních vánočních pokrmů.