Pečený čaj hruškový recept


Pečený čaj hruškový recept.

**Ingredience pro pečený čaj hruškový**

- 2 velké hrušky, nejlépe tvrdšího druhu
- 1 l vody
- 2 skořicové tyčinky
- 4 hřebíčky
- 1 hvězdička badyánu
- 1 velký kus zázvoru (přibližně 5 cm), nakrájený na tenké plátky
- med nebo cukr podle chuti
- šťáva z půlky citronu

**Recept**

1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
2. Hrušky omyjte, rozkrojte na poloviny a odstraňte jádřince. Položte je na pekáč řeznou stranou nahoru.
3. Skořicové tyčinky, hřebíčky, badyán a plátky zázvoru rozmístěte mezi hrušky.
4. Vše zalijte vodou. Pokud máte rádi sladší čaj, přidejte do vody med nebo cukr.
5. Pečte v předehřáté troubě po dobu 25 až 30 minut, nebo dokud nejsou hrušky měkké.
6. Pečené hrušky vyjměte z trouby a přidejte šťávu z citronu do vzniklého nálevu.
7. Nálev s ovocem a kořením přeceďte do velkého hrnce. Přiveďte k varu a poté ihned vypněte.
8. Podávejte teplý.

**Tipy**

- Pokud preferujete silnější chuť koření, můžete koření přidat do vody, kterou použijete na zalití hrušek, již před pečením a nechat odstát asi 10 minut.
- Místo cukru nebo medu můžete pro slazení použít javorový sirup, který čaji dodá jedinečnou chuť.
- Poté, co hrušky naplníte kořením a zálivkou, můžete na ně položit i kousek másla nebo kokosového oleje pro extra karamelizaci.
- Tento čaj je možné servírovat i studený, je osvěžující jako letní nápoj.
- Zbylé pečené hrušky nevyhazujte. Můžete je použít jako dezert nebo je přidat do snídaně, například do ovesné kaše.