Pečené vepřové ocásky s kořenovou zeleninou recept


Pečené vepřové ocásky s kořenovou zeleninou recept.

- Ingredience

- 1 kg vepřových ocásků
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 malý celer
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl podle chuti
- Černý pepř podle chuti
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 200 ml vývaru nebo vody

- Recept

1. Předehřejte troubu na 190 °C.
2. Vepřové ocásky omyjte a osušte. Poté je osolte, opepřete, přidejte mletou papriku a tymián a dobře promíchejte, aby byly ocásky ze všech stran ochucené.
3. Cibuli a česnek oloupejte a nahrubo nakrájejte.
4. Mrkev, petržel a celer očistěte a nakrájejte na hrubší kousky.
5. V pekáči rozehřejte olivový olej a na něm zprudka opečte ocásky ze všech stran, dokud nejsou zlatavé.
6. Přidejte nakrájenou zeleninu, česnek a cibuli k ocáskům, promíchejte a vše podlijte vývarem nebo vodou.
7. Pekáč přikryjte a vložte do předehřáté trouby. Pečte přibližně 90 minut. Během pečení ocásky občas promíchejte a podle potřeby podlijte vývarem, aby se nepřipálily.
8. Hotové ocásky by měly být měkké a zelenina krásně měkká.

- Tipy

- Skvěle chutnají s bramborovou kaší nebo pečenými brambory.
- Pokud máte rádi pikantnější variantu, přidejte do marinády na ocásky červenou papriku nebo chilli.
- Pro intenzivnější chuť můžete ocásky před pečením nechat několik hodin marinovat v lednici.
- Zeleninu můžete variabilně měnit podle sezóny nebo podle vlastní chuti.
- Pro křupavější povrch ocásků je můžete před koncem pečení odkrýt a nechat je ještě chvíli zapéct bez pokličky.