Pečené plněné papriky recept


Pečené plněné papriky recept
Pečené plněné papriky jsou skvělou volbou pro lahodný a zdravý oběd nebo večeři. Zde je základní recept na jejich přípravu.
Ingredience:

4 červené nebo žluté papriky
300 g mletého masa (hovězího, vepřového nebo kuřecího)
1 cibule
2 stroužky česneku
150 g rýže
400 ml rajčatové omáčky
100 g sýra (např. mozzarella nebo gouda)
1 lžička sladké papriky
Sůl a pepř podle chuti
Olej

Postup:

Nejprve si připravíme papriky. Omyjeme je, odřízneme vršek a odstraníme semínka a blány.
Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme na jemno. Na oleji je osmahneme dozlatova.
Přidáme mleté maso a smažíme, dokud není maso dobře propečené.
Mezitím si uvaříme rýži podle návodu na balení.
Směs mletého masa smícháme s rýží, přidáme sladkou papriku, sůl a pepř a dobře promícháme.
Těmito směsí naplníme připravené papriky, poklademe je na pekáč a přelijeme rajčatovou omáčkou.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30-40 minut.
Asi 10 minut před koncem pečení posypeme papriky nastrouhaným sýrem a dopečeme dozlatova.

Tipy:

Pro vegetariánskou verzi můžete mleté maso nahradit směsí vařených luštěnin, například čočky nebo fazolí.
K pečeným plněným paprikám se skvěle hodí kysaná smetana nebo jogurt, kterým můžete papriky ozdobit při podávání.
Můžete experimentovat s různými druhy sýra pro různé chutě a textury.