Pečené plněné kuře recept.
**Ingredience:**
- 1 celé kuře (cca 1,5 kg)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 malá cibule (nasekaná)
- 1 mrkev (nasekaná)
- 1/2 svazku petrželky (nasekané)
- 100 g žemlí nebo starého pečiva (nakrájeného na kostičky)
- 100 ml kuřecího vývaru
- 1 vejce
**Recept:**
1. Předehřejte troubu na 190 °C.
2. V míse smíchejte nakrájené pečivo, žemli, nakrájenou cibuli, mrkev, petrželku, nasekaný česnek, kuřecí vývar a vejce. Směs dochuťte solí a pepřem. To bude náplň.
3. Kuře dobře omyjte a osušte papírovým ručníkem.
4. Vnitřek i vnějšek kuřete potřete olivovým olejem, osolte a opepřete.
5. Naplňte kuře připravenou směsí. Pokud je třeba, otvory zacpěte kousky mrkve nebo cibule, aby náplň při pečení nevypadávala.
6. Pečte v předehřáté troubě asi 1 hodinu a 20 minut, nebo dokud termometr vložený do nejtlustší části kuřete neukáže alespoň 73 °C.
7. Nechte kuře před krájením odpočinout 10 minut.
**Tipy:**
- Aby bylo kuře křupavé, během pečení ho můžete potírat výpekem z pekáče.
- Pokud máte rádi více koření, můžete do náplně přidat i jiné bylinky, jako je tymián nebo rozmarýn.
- Při plnění kuřete se snažte, aby náplň nebyla příliš nacpána. To pomůže kuřeti lépe se péct a náplň rovnoměrně prohřát.
- Pro extra šťavnaté kuře můžete před pečením kuře nechat marinovat v solném roztoku (slaná voda) několik hodin nebo přes noc v chladničce.