Pečené kuře jinak recept.
Pečené kuře jinak
Ingredience:
- 1 celé kuře
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 2 stroužky česneku
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 citron
- 1 hrnek kuřecího vývaru
Recept:
1. Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
2. Kuře očistěte a zevnitř i zvenku osušte papírovými ubrousky.
3. V malé misce smíchejte olivový olej, mletou papriku, tymián, rozmarýn, prolisované stroužky česneku, sůl a pepř.
4. Tuto směs rovnoměrně potřete po celém kuřeti.
5. Citron nakrájejte na čtvrtky a vložte do břišní dutiny kuřete.
6. Kuře vložte do pekáče a podlijte kuřecím vývarem.
7. Pečte v předehřáté troubě přibližně 1 hodinu a 20 minut nebo dokud není kuře zlatavé a šťavnaté. Během pečení kuře pravidelně polévejte vypečenou šťávou.
8. Po upečení nechte kuře před krájením odpočinout asi 10 minut.
Tipy:
- Aby bylo kuře ještě šťavnatější, můžete do břišní dutiny přidat i pár stroužků neoloupaného česneku a větvičku rozmarýnu nebo tymiánu.
- Pokud máte rádi křupavou kůrku, můžete v posledních 10 minutách pečení zvýšit teplotu trouby.
- Zbylý vývar z pečení kuřete můžete použít jako základ pro omáčku.
- Podávejte s vaší oblíbenou přílohou, například pečenými bramborami nebo zeleninou.
Díky této receptuře a tipům získáte neobyčejně chutné a šťavnaté pečené kuře s aromatickou kůrčičkou, které oživí váš stůl a potěší všechny přítomné.