Pečená kachna s červeným zelím recept


Pečená kachna s červeným zelím recept.

Ingredience:

Pro kachnu:
- 1 celá kachna
- Sůl
- Mletý černý pepř
- 2 lžíce medu
- 1 lžička mletého kmínu
- Jablka (pro náplň)

Pro červené zelí:
- 1 hlávka červeného zelí
- 2 jablka
- 1 cibule
- 100 ml červeného vinného octa
- 2 lžíce cukru
- Sůl a pepř dle chuti
- Bobkový list
- Hřebíček

Recept:

Kachna:
1. Pečicí troubu předehřejte na 180 °C.
2. Kachnu důkladně omyjte a osušte. Uvnitř i zvenku ji osolte a opepřete.
3. Vnitřek kachny naplňte jablky, které pomohou kachně udržet šťavnatost.
4. Kachnu zvenku potřete medem smíchaným s kmínem.
5. Vložte kachnu na plech a pečte v předehřáté troubě. Celková doba pečení závisí na velikosti kachny, ale pohybuje se kolem 2 až 2,5 hodiny. Během pečení kachnu občas polévejte vypečenou šťávou.
6. Když je kachna hotová, vyjměte ji z trouby a nechte chvíli odpočinout.

Červené zelí:
1. Červené zelí nakrouhejte, jablka oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte na malé kousky. Cibuli nakrájejte na jemno.
2. Na troše oleje zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte jablka a zelí.
3. Přilijte červený vinný ocet a přidejte cukr, sůl, pepř, bobkový list a hřebíček.
4. Vše promíchejte a dusíte pod pokličkou na mírném ohni asi 1 hodinu, občas promíchejte. Pokud je zelí příliš suché, přidejte trochu vody.

Tipy:
- Kachnu před pečením můžete nechat 24 hodin v lednici odležet s osolenou a okmínovanou kůží, stane se tak křupavější.
- Pro intenzivnější chuť můžete do vnitřku kachny přidat i pomeranč nebo citron.
- Červené zelí bude chutnější, když ho připravíte den předem, protože chutě se lépe propojí.