Pavlova s citronovým krémem recept


Pavlova s citronovým krémem recept.

Pavlova s citronovým krémem je lehký a osvěžující dezert, který se skvěle hodí na letní oslavy nebo jako elegantní zakončení jakékoliv hostiny. Zde je postup, jak si připravit tento lahodný dezert.

**Ingredience**

Pro bezé:
- 4 velké bílky
- 250 g cukru krupice
- 1 lžička bílého vinného octa
- 1 lžička kukuřičného škrobu

Pro citronový krém:
- 2 velké citrony (kůra a šťáva)
- 200 g cukru krupice
- 100 g másla
- 3 velké vejce
- 1 velký žloutek

Pro ozdobu:
- Směs čerstvého ovoce (např. jahody, maliny, kiwi)
- Máta na ozdobu

**Recept**

1. Začneme přípravou bezé. Předehřejte troubu na 120°C. Na plech položte pečicí papír.
2. Ve velké míse šlehejte bílky, dokud nevytvoří měkké špičky. Postupně přidávejte cukr, až dokud směs nebude lesklá a tuhá. Pak vmíchejte ocet a kukuřičný škrob.
3. Směs naneseme na připravený plech, tvarujeme do kruhu o průměru asi 20 cm. Pečeme v předehřáté troubě asi 1 až 1,5 hodiny, dokud bezé není zvenčí křupavé a uvnitř měkké. Po upečení nechte bezé vychladnout přímo v troubě s mírně otevřenými dveřmi.
4. Pro citronový krém smíchejte ve středně velkém hrnci citronovou šťávu, citronovou kůru, cukr, máslo, vejce a žloutek. Vařte na mírném ohni, neustále míchejte, dokud směs nezhoustne. Pak nechte krém vychladnout.
5. Na chladný bezé naneste citronový krém a ozdobte čerstvým ovocem a mátou.

**Tipy**

- Bílky se lépe šlehají, jsou-li v pokojové teplotě.
- Přidáním octa a kukuřičného škrobu do bezé zajistíte, že vnější vrstva bude krásně křupavá, zatímco vnitřek zůstane lahodně měkký.
- Citronový krém je možné připravit i den předem a uchovat ho v lednici.
- Před podáváním nechte pavlovu s citronovým krémem chvíli odpočinout v lednici, aby se chutě spojily.
- Experimentujte s ovocem na ozdobu, můžete použít jakékoli vaše oblíbené ovoce, které se dobře kombinuje s citronem.