Paštika ze zajíce recept.
Paštika ze zajíce je vynikající delikatesa, která se hodí jako předkrm nebo může být součástí slavnostního oběda či večeře. Zde je jednoduchý způsob, jak si připravit paštiku ze zajíce doma.
**Ingredience:**
- 500 g zajíce (nejlépe zadní část)
- 250 g vepřového boku bez kosti
- 150 g vepřového sádla
- 2 střední cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžičky soli
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 100 ml suchého bílého vína
- 50 ml brandy nebo koňaku
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce želatiny v prášku (pokud je potřeba)
**Recept:**
1. Zajíce a vepřový bok nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.
2. V hrnci rozpusťte vepřové sádlo a orestujte na něm cibuli dozlatova. Přidejte česnek, maso ze zajíce, vepřový bok, sůl, pepř, tymián, bobkové listy a vařte na mírném ohni, dokud maso nezměkne, asi 2 hodiny.
3. Jakmile je maso měkké, vyjměte bobkové listy a nechte směs trochu vychladnout. Poté vše přendejte do mixéru a rozmixujte do hladka.
4. Přidejte bílé víno a brandy nebo koňak a znovu promíchejte. Pokud je směs příliš řídká, můžete přidat želatinu připravenou podle návodu na obalu.
5. Hotovou paštiku přesuňte do připravených forem a nechte v chladničce ztuhnout, nejlépe přes noc.
**Tipy:**
- Pro intenzivnější chuť můžete do směsi přidat i několik játrových mas z zajíce.
- Paštiku podávejte chlazenou, ideálně s čerstvým chlebem nebo toastem.
- Na ozdobu a dochucení můžete použít čerstvé bylinky jako je tymián nebo petržel.
- Paštika se dá skvěle kombinovat s kyselými okurkami nebo čatní.
Tato paštika ze zajíce je skvělým způsobem, jak zpracovat divokou zvěř a vytvořit z ní něco opravdu speciálního. Užijte si její přípravu i degustaci!