Paštika z koroptví recept


Paštika z koroptví recept.

Ingredience:

- 4 koroptvě
- 200 g másla
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička tymiánu
- 200 ml smetany na vaření
- 50 ml koniaku
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř dle chuti

Recept:

1. Koroptvě očistěte, zbavte vnitřků a pečlivě omyjte. Osušte je a odstraňte kůži.
2. V hluboké pánvi na olivovém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte prolisovaný česnek a tymián, krátce osmahněte.
3. Přidejte kousky koroptvě a restujte z každé strany, dokud nejsou zlatavě opečené. Poté přilijte koniak a nechte ho odpařit.
4. Přesuňte obsah pánve do pekáče, přidejte kostky másla, zakryjte a dejte péct do předehřáté trouby na 180°C asi na 1 hodinu, dokud není maso měkké.
5. Upečené koroptvě vyjměte z trouby, nechte chvíli vychladnout a pak maso oddělte od kostí. Maso rozmixujte v mixéru do hladka.
6. V pánvi mezitím zredukujte smetanu na polovinu, poté ji vmíchejte do rozmixovaného masa. Ochutnejte solí a pepřem a případně dochuťte.
7. Paštiku přendejte do vhodné nádoby a nechte v chladu ztuhnout alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc.

Tipy:
- Pokud máte rádi intenzivnější chuť, můžete přidat do směsi trochu čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku nebo špetku pálivé papriky.
- Paštika bude ještě chutnější, když ji necháte odležet v chladničce 1-2 dny.
- Podávejte s kvalitními pečivem nebo jako součást studené mísy s dalšími lahůdkami.
- Pro zjemnění chuti paštiky můžete před podáváním přelít vrstvu rozpuštěného másla, což zároveň pomůže s konzervací.