Pařížský dort Eli recept


Pařížský dort Eli recept.

Pařížský dort Eli je lahodný dezert, který zaujme na první pohled i chuť. Je to vrstvený dort s bohatou chutí a krémovou texturou, ideální pro oslavy nebo jen jako nedělní dezert pro rodinu. Zde je postup, jak na to.

- Ingredience

-# Na biskupský korpus:

- 4 velká vejce
- 120 g cukru krupice
- 120 g polohrubé mouky
- špetka soli

-# Na krém:

- 500 ml mléka
- 1 vanilkový lusk
- 6 žloutků
- 120 g cukru
- 40 g kukuřičného škrobu
- 250 g másla

-# Na ganache:

- 200 ml smetany ke šlehání
- 200 g čokolády na vaření

- Recept

1. Začneme s biskupským korpus. Rozdělte vejce na bílky a žloutky. Bílky ušlehejte s polovinou cukru do tuha, žloutky s druhou polovinou cukru, dokud nezebělají. Poté opatrně vmíchejte žloutkovou směs do bílků. Nakonec přisypeme prosátou mouku se solí a jemně zamícháme.
2. Vlijte těsto do formy vyložené pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Nechte upečený korpus vychladnout a pak ho rozkrojte na tři pláty.
3. Pro krém si nejprve uvařte vanilkový pudink. Mléko s vanilkovým luskem přiveďte k varu. Ve vedlejší misce smíchejte žloutky s cukrem a škrobem. Postupně přilijte horké mléko, promíchejte a vraťte zpět do hrnce. Za stálého míchání vařte, dokud směs nezhoustne. Nechte zchladnout.
4. Měkké máslo ušlehejte do pěny a postupně vmíchávejte vychladlý vanilkový pudink. Tím vznikne hladký krém.
5. Pláty korpusu střídavě mažte krémem a skládejte na sebe. Dort nechte v lednici odpočinout až do ztuhnutí krému.
6. Pro ganache přiveďte smetanu k varu a přelijte ji přes nasekanou čokoládu. Nechte chvíli odstát a poté promíchejte do hladka. Hotové ganache rozetřete na vrch dortu a nechte ztuhnout.
7. Dort před podáváním nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici.

- Tipy

- Při pečení korpusu se vyvarujte otvírání trouby, aby korpus nespadl.
- Pro extra jemný krém pečlivě prosijte kukuřičný škrob.
- Ganache bude hladší, pokud čokoládu nasekáte na velmi malé kousky.
- Dort můžete ozdobit čerstvým ovocem nebo čokoládovými hoblinami pro ještě lákavější vzhled.