Paprikovo-rajská omáčka s paprikovou sekanou recept


Paprikovo-rajská omáčka s paprikovou sekanou recept.

Paprikovo-rajská omáčka s paprikovou sekanou je vynikající kombinace, která jistě obohatí váš jídelníček. Tato omáčka s pikantním nádechem a jemnou sekanou je ideální k doprovodu různých druhů obilovin, těstovin či jako základ pro další pokrmy. Zde je postup, jak si připravit tuto lahůdku.

Ingredience:

Pro sekanou:
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 středně velká cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 červená paprika, nakrájená na malé kousky
- 1 vejce
- 2 lžíce strouhanky
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 lžička sladké papriky
- Olej na smažení

Pro omáčku:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 400 g plechovky rajčat v kostkách nebo pasírovaných rajčat
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička sušeného oregana
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 lžíce cukru (volitelné, pro vyvážení kyselosti)
- Čerstvá bazalka nebo petrželka na ozdobu

Postup:

Začněte přípravou sekané. Ve velké míse smíchejte mleté hovězí maso, cibuli, česnek, papriku, vejce, strouhanku, sůl, pepř a sladkou papriku. Důkladně promíchejte a z masa tvarujte malé kuličky nebo placičky.

Na pánvi rozehřejte trochu oleje a sekané kuličky z obou stran opečte dozlatova. Jakmile jsou opečené, odložte je stranou.

Pro omáčku v čisté pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a česnek, smažte, dokud nezměknou. Přidejte papriku a smažte další 2 minuty. Poté přidejte rajčata, sladkou papriku, oregano, sůl, pepř a cukr. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a nechte pomalu vařit asi 15 minut, občas promíchejte.

Po 15 minutách vaření přidejte do omáčky opečené kuličky sekané a vařte dalších 10 minut, aby se chutě spojily.

Podávejte ozdobené čerstvou bazalkou nebo petrželkou. Tento pokrm se skvěle hodí k těstovinám, rýži nebo pečivu.

Tipy:
- Pro ještě pikantnější variantu můžete přidat do omáčky čerstvý nebo sušený chilli pepr.
- Místo hovězího můžete použít kuřecí nebo směs mletých mas pro různorodější chuť.
- Pro vegetariánskou variantu můžete maso nahradit směsí čočky a nakrájených žampionů.