Papriková polévka s chilli krémem recept.
Ingredience:
Polévka:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 4 červené papriky, nakrájené na kousky
- 2 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička sladké papriky
- 1/2 lžičky chilli prášku (nebo podle chuti)
- 1 litr zeleninového vývaru
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Chilli krém:
- 200 ml kysané smetany
- 1 lžička chilli prášku (nebo podle chuti)
- 1 lžička limetkové šťávy
- Sůl
Recept:
1. V hrnci na středním ohni zahřejte olivový olej a přidejte cibuli. Restujte, dokud cibule nezměkne a nezačne se zlatit, asi 5 minut. Přidejte česnek a restujte další 1 minutu.
2. Přidejte nakrájené papriky, brambory, mletý kmín, sladkou papriku a chilli prášek. Promíchejte a nechte vařit asi 5 minut.
3. Přilijte zeleninový vývar, osolte, opepřete a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a nechte polévku pomalu vařit pod pokličkou asi 20 minut, nebo dokud brambory nezměknou.
4. Mezitím si připravte chilli krém. V malé misce smíchejte kysanou smetanu, chilli prášek, limetkovou šťávu a špetku soli.
5. Jakmile jsou brambory měkké, polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo vývaru, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
6. Polévku ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
7. Polévku podávejte s lžící chilli krému na vrchu.
Tipy:
- Pro ještě intenzivnější chuť můžete papriky před přidáním do polévky upéct v troubě a poté je oloupat. To dodá polévce kouřovou chuť.
- Pokud máte rádi pálivější jídla, přidejte více chilli prášku nebo použijte čerstvé chilli papričky.
- Pro veganskou verzi použijte veganskou smetanu nebo kokosové mléko místo kysané smetany a zkontrolujte, že zeleninový vývar neobsahuje živočišné produkty.
- Polévku můžete ozdobit čerstvým koriandrem, nakrájenými jarními cibulkami nebo kousky avokáda pro další vrstvu chuti a textury.