Panna Cotta s pomeranči recept


Panna Cotta s pomeranči recept.

Ingredience:

# Pro Panna Cottu:
- 500 ml smetany ke šlehání (33% tuku)
- 100 g cukru
- 1 vanilkový lusk nebo 2 lžičky vanilkového extraktu
- 3 listy želatiny (nebo odpovídající množství práškové želatiny podle návodu na obalu)

# Pro Pomerančovou Omáčku:
- 3 velké pomeranče
- 50 g cukru (nebo dle chuti)
- 1 lžíce kukuřičného škrobu

# Dekorace:
- Pár listků máty nebo kousky čerstvého pomeranče

Recept:

1. Příprava Želatiny:
- Pokud používáte listovou želatinu, namočte ji do studené vody na 5-10 minut, dokud nezměkne. Pokud používáte práškovou želatinu, připravte ji podle návodu na obalu.

2. Vaření Smetany:
- Do středně velkého hrnce dejte smetanu, cukr a vanilkový lusk rozříznutý napůl (nebo vanilkový extrakt). Pomalu zahřívejte na středním ohni, dokud směs téměř nezačne vařit. Odstavte z ohně.

3. Rozpuštění Želatiny:
- Vyjměte vanilkový lusk (pokud ho používáte) a přidejte změklou želatinu (nebo ji rozpusťte podle návodu, pokud je prášková). Dobře promíchejte, dokud se želatina úplně nerozpustí.

4. Chlazení:
- Směs rozlijte do formiček nebo sklenic a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Poté přikryjte a dejte do lednice alespoň na 4 hodiny, nejlépe přes noc, dokud neztuhne.

5. Příprava Pomerančové Omáčky:
- Pomeranče důkladně umyjte a nastrouhejte kůru z jednoho pomeranče. Pomeranče oloupejte a odstraňte bílou kůru a membrány. V malém hrnci smíchejte pomerančovou kůru, cukr, šťávu z pomerančů a kukuřičný škrob. Vařte na mírném ohni, neustále míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Nechte vychladnout.

6. Podávání:
- Panna Cottu vyjměte z formiček (pokud máte problém, ponořte formičky na krátký okamžik do teplé vody). Podávejte s pomerančovou omáčkou a ozdobte listky máty nebo kousky čerstvého pomeranče.

Tipy:

- Pro lehkou variaci můžete přidat do smetanové směsi trochu kůry z bio citronu nebo pomeranče pro extra aroma.
- Pokud chcete, aby byla Panna Cotta veganská, můžete použít kokosovou smetanu a agar-agar místo želatiny. Vždy ale dodržujte poměry uvedené na obalu agar-agaru.
- Omáčku lze připravit i z jiného ovoce podle sezóny nebo přání. Experimentujte s malinami, jahodami nebo dokonce kiwi.
- Pokud chcete, aby byla Panna Cotta více krémová, můžete část smetany nahradit mascarpone.

Tento recept vám umožní připravit lahodnou a elegantní dezert, který oslní vaše hosty při jakékoliv příležitosti.