Panenka v citronovém pepři recept


Panenka v citronovém pepři recept.

Ingredience:
- 4 plátky vepřové panenky (každý asi 150 g)
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl podle chuti
- 2 lžičky citronového pepře
- 1 citron
- 2 stroužky česneku
- 100 ml bílého vína
- 100 ml smetany pro vaření
- Čerstvé bylinky pro ozdobu (např. petrželka nebo tymián)

Recept:
1. Vepřovou panenku důkladně omyjte a osušte. Každý plátek z obou stran osolte a obalte v citronovém pepři.
2. Na velké pánvi rozehřejte olivový olej a na středně vysokém ohni opečte plátky panenky z každé strany asi 3-4 minuty, dokud nezískají zlatohnědou barvu. Opečené plátky vyjměte z pánve a nechte je odpočinout.
3. Do téže pánve přidejte nadrobno nasekaný česnek a na mírném ohni restujte dozlatova. Poté přilijte bílé víno a povařte, dokud se množství tekutiny nezredukuje na polovinu.
4. Do pánve přidejte smetanu pro vaření a šťávu z jednoho citronu. Promíchejte a vařte na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne.
5. Plátky panenky vraťte do pánve a povařte v omáčce další 2-3 minuty.
6. Panenku podávejte s omáčkou a ozdobte čerstvými bylinkami. Jako přílohu můžete použít pečené brambory nebo čerstvý salát.

Tipy:
- Pro intenzivnější citronovou chuť přidejte do omáčky kůru z citronu.
- Citronový pepř si můžete připravit doma smícháním mletého pepře a sušené citronové kůry.
- Pokud máte raději jemnější chuť omáčky, přidejte více smetany a méně citronové šťávy.
- Vepřovou panenku nechte před přípravou asi 20 minut odpočívat při pokojové teplotě, aby se lépe a rovnoměrněji propekla.
- Důležitým krokem je nechat maso odpočinout po opečení. Díky tomu zůstane šťavnaté a měkké.