Panenka plněná sušenými meruňkami recept.
Ingredience:
400 g vepřové panenky
100 g sušených meruněk
50 g anglické slaniny
1 cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce oleje
sůl
pepř
tymián
Recept:
Vepřovou panenku omyjeme, osušíme a podélně rozřízneme, ale neprokrojíme úplně. Vzniklou kapsu naplníme směsí z nahrubo nakrájených sušených meruněk, na kostičky nakrájené slaniny, najemno nasekané cibule a prolisovaného česneku. Panenku osolíme, opepříme a posypeme tymiánem.
Naplněnou panenku pevně stočíme a převážeme provázkem nebo sepneme jehlicemi, aby náplň nevypadávala. V pánvi rozehřejeme olej a stočenou panenku zprudka orestujeme ze všech stran.
Poté panenku vložíme do pekáčku, podlijeme trochou vody a pečeme v troubě předehřáté na °C přibližně 30-40 minut. Během pečení panenku občas přeléváme výpekem.
Upečenou panenku necháme chvíli odpočinout, poté odstraníme provázek nebo jehlice a nakrájíme na plátky. Podáváme s bramborovou kaší nebo opečenými bramborovými plátky a zeleninovým salátem.
Tipy:
- Pro výraznější chuť můžete sušené meruňky před použitím namočit do rumu nebo brandy.
- Místo anglické slaniny lze použít i pancettu nebo prosciutto.
- Pokud chcete mít panenku šťavnatější, zabalte ji před pečením do alobalu a až v polovině pečení alobal rozbalte, aby se maso opeklo.
- Pro zjemnění chuti můžete do náplně přidat trochu strouhaného parmezánu nebo nastrouhaný zralý sýr.
- Jako přílohu můžete zvolit i dušenou rýži, kuskus nebo quinou.