Pampelišková polévka od Lidušky recept.
Pampelišková polévka od Lidušky je tradiční a zdravá jarní polévka, která využívá mladé listy pampelišky. Pampelišky jsou známé svými detoxikačními vlastnostmi a jsou bohaté na vitamíny a minerály. Tento recept je jednoduchý na přípravu a je skvělým způsobem, jak zařadit do jídelníčku divoké rostliny.
- Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 2 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
- 1 mrkev, oloupaná a nakrájená na kostičky
- 1 litr zeleninového vývaru
- 2 hrsti mladých listů pampelišky, důkladně očištěné
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Šťáva z půlky citronu
- Kysaná smetana nebo jogurt pro podávání
- Recept
1. V hlubokém hrnci zahřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte, dokud cibule nezměkne a nezačne se zlatožlutě barvit.
2. Přidejte česnek, brambory a mrkev. Restujte další 2 minuty a poté přilijte zeleninový vývar.
3. Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte polévku pomalu vařit, dokud nejsou brambory a mrkev měkké, asi 15 až 20 minut.
4. Mezitím očistěte listy pampelišky a nakrájejte je na menší kousky.
5. Když jsou brambory a mrkev měkké, přidejte do polévky připravené listy pampelišky a vařte ještě 5 minut.
6. Polévku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou podle chuti.
7. Polévku podávejte horkou s lžící kysané smetany nebo jogurtu.
- Tipy
- Mladé listy pampelišky jsou nejlepší na jaře, kdy jsou méně hořké. Pokud jsou listy již starší a hořké, můžete hořkost zmírnit jejich předvařením v osolené vodě.
- Pro zjemnění chuti polévky můžete přidat trochu smetany nebo rostlinné smetany přímo do polévky při vaření.
- Polévka se skvěle hodí jako lehký oběd nebo večeře a můžete ji doplnit čerstvým pečivem nebo toastem.
Příprava této polévky je skvělým způsobem, jak využít divoké rostliny, které můžete najít přímo ve vaší zahradě nebo v přírodě. Užijte si jarní chutě s touto zdravou a výživnou pampeliškovou polévkou od Lidušky.