Palačinky recept


Palačinky recept.

Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 500 ml mléka
- 2 velká vejce
- Špetka soli
- 2 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla plus extra pro smažení
- Moučkový cukr, med, sirup, čerstvé ovoce nebo jakákoli jiná oblíbená poleva pro podávání

Recept:
1. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku a špetku soli.
2. Ve středně velké míse rozšlehejte vejce, mléko a 2 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla dohladka.
3. Postupně přilévejte mokré ingredience do suchých, neustále míchejte, dokud nevznikne hladké těsto bez hrudek.
4. Nechte těsto odpočívat asi 30 minut na pokojové teplotě, aby se lepší pracovalo a palačinky byly křehčí.
5. Rozpalte pánev na středně vysokou teplotu a lehce ji potřete olejem nebo máslem.
6. Lžící naberete těsto a nalijte na pánev, krouživým pohybem rozetřete těsto tak, aby pokrylo celé dno pánve.
7. Smažte, dokud horní povrch nezačne bublat a okraje nejsou zlatohnědé, pak palačinku otočte a smažte z druhé strany dozlatova.
8. Opakujte s ostatním těstem, při potřebě můžete mezi smažením přidat na pánev trochu oleje nebo másla.
9. Podávejte teplé s oblíbenou polevou.

Tipy:
- Přidáním vanilkového extraktu, strouhané citrónové nebo pomerančové kůry do těsta dodáte palačinkám zajímavou chuť.
- Pro extra nadýchané palačinky oddělte bílky od žloutků a žloutky přidejte k mokrým ingrediencím. Bílky vyšlehejte do tuha a opatrně je vmíchejte do těsta jako poslední.
- Pokud chcete zdravější variantu, použijte celozrnnou nebo špaldovou mouku a rostlinné mléko.
- Palačinky můžete také naplnit. Přidejte plnku, jako je tvaroh, džem, čokoládová pasta nebo ovoce přímo na jednu polovinu palačinky na pánvi, přeložte a necháte prohřát.
- Upečené palačinky můžete udržet teplé v troubě nastavené na nízkou teplotu, zatímco připravujete zbytek.