Ovocný tart recept.
Ingredience:
Pro těsto:
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 50 g cukru moučka
- 1 vejce
- špetka soli
Pro krém:
- 250 ml mléka
- 2 žloutky
- 50 g cukru
- 20 g kukuřičného škrobu
- 1 lžička vanilkového extraktu
Pro ozdobu:
- různé druhy ovoce dle sezóny a chuti, například jahody, kiwi, hrozny, maliny atd.
Recept:
1. Začneme přípravou těsta. V míse smícháme mouku, cukr moučka a špetku soli. Přidáme na kousky nakrájené studené máslo a rukama zpracujeme do drobenky. Poté přidáme vejce a zpracujeme v hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme v chladničce odpočinout alespoň 30 minut.
2. Připravíme krém. V menším hrnci smícháme mléko s cukrem a vanilkovým extraktem a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí a mléko téměř nezahřeje k varu. Ve vedlejší misce vyšleháme žloutky s kukuřičným škrobem. Do této směsi pomalu přiléváme horké mléko, neustále mícháme. Směs pak přelijeme zpět do hrnce a vaříme za stálého míchání, dokud krém nezhoustne. Odstavíme z ohně a necháme vychladnout.
3. Těsto vyválíme na pomoučněném povrchu na kruh o velikosti formy na tart. Formu vymažeme máslem a vložíme do ní těsto. Okraje těsta lehce přitlačíme k okrajům formy a odstraníme přebytečné těsto. Vytvoříme na dno těsta několik dírek pomocí vidličky, přikryjeme pečicím papírem a nasypeme na něj keramické kuličky nebo suché fazole. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 15 minut. Poté odstraníme pečicí papír s kuličkami a pečeme ještě 5-10 minut, dokud není těsto zlatavé.
4. Pečené a vychladlé těsto naplníme krémem a ozdobíme čerstvým ovocem. Tart můžeme zakončit glazurou z rozpuštěné marmelády pro lesklý efekt.
Tipy:
- Pro rychlejší verzi můžete použít hotové křehké těsto z obchodu.
- Krém můžete ochutit i jinými extrakty, například mandlovým nebo rumovým, pro změnu chuti.
- Před servírováním nechte tart alespoň hodinu chladit v lednici, aby se krém hezky ztuhl a těsto nebylo vlhké od ovoce.
- Pro extra dekoraci můžete ovocný tart posypat moučkovým cukrem nebo ozdobit lístky čerstvé máty.