Ovocný táč recept.
Ovocný táč je vynikající a osvěžující dezert, který může být skvělým doplňkem letního stolu nebo oslav. Jeho příprava není příliš náročná a můžete použít různé druhy ovoce podle sezóny nebo osobních preferencí.
- Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 70 g cukru
- 1 vejce
- Špetka soli
- Ovoce podle výběru (například jahody, borůvky, kiwi, meruňky)
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- Recept
1. V míse smíchejte hladkou mouku, cukr a špetku soli. Přidejte na kousky nakrájené studené máslo a rukama zpracujte v drobenku. Poté přidejte vejce a z těsta vypracujte hladké těsto. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte odpočinout v lednici alespoň 30 minut.
2. Po odpočinku těsto vyválejte na pomoučeném vále na kruh o průměru větším než má váš koláčová forma. Těsto přeneste do formy, přebytečné okraje odstraňte a dno propíchejte vidličkou.
3. Těsto pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut, dokud nezačne zlátnout. Nechte poté úplně vychladnout.
4. Mezitím si připravte ovoce. Ovoce umyjte, očistěte a případně nakrájejte. Vejce ušlehejte se smetanou, cukrem moučka a vanilkovým cukrem do tuhého sněhu.
5. Na vychladlý korpus nanesete šlehačku a rovnoměrně rozprostřete. Na šlehačku pokládejte pečlivě ovoce.
6. Ovocný táč nechte v lednici alespoň hodinu odpočinout, aby se chutě spojily.
- Tipy
- Pro extra lesk můžete ovoce potřít želatinou nebo rozpuštěnou marmeládou.
- Při výběru ovoce myslete na barevnou harmonii; kombinace červeného ovoce s kiwi nebo pomerančem vypadá na táči velmi atraktivně.
- Pokud preferujete zdravější variantu, můžete použít místo běžného cukru kokosový cukr nebo sladidlo a vyměnit část mouky za celozrnnou nebo ořechovou mouku.
Tento recept je flexibilní, takže se nebojte experimentovat s různými druhy ovoce nebo přidáním dalších ingrediencí, jako jsou ořechy či čokoláda, které mohou váš ovocný táč posunout na další úroveň.