Ovocný koláč z žitné mouky recept


Ovocný koláč z žitné mouky recept
Ingredience:
žitná mouka 200 g
máslo 100 g
třtinový cukr 100 g
vejce 1 ks
kypřicí prášek 1 lžička
vanilkový extrakt 1 lžička
smetana na šlehání 200 ml
různé druhy ovoce (jablka, hrušky, borůvky, jahody) cca 400 g
Recept:
Začneme smícháním žitné mouky s kypřicím práškem. V jiné míse utřeme máslo s třtinovým cukrem do pěny. Přidáme vejce a vanilkový extrakt a vše dobře promícháme. Postupně přidáváme suchou směs do té vlhké a mícháme, dokud se suroviny nespojí. Vzniklé těsto rozetřeme na dno formy na koláč.
Ovoce umyjeme, očistíme a na větší kusy nakrájíme. Rozložíme rovnoměrně na těsto. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 35-40 minut, nebo dokud není povrch zlatavý a ovoce měkké.
Tipy:
Před pečením můžete ovoce posypat trochou cukru nebo skořice pro zvýraznění chuti. S koláčem výborně ladí vanilková zmrzlina nebo kopeček šlehačky. Pokud máte rádi křupavější povrch, můžete posledních 10 minut pečení koláč posypat směsí z ořechů a cukru.