Ovocný koláč s krupicovou náplní recept


Ovocný koláč s krupicovou náplní recept.

Ingredience na ovocný koláč s krupicovou náplní zahrnují těsto, pro které budeme potřebovat mouku, máslo, cukr a vejce. Náplň se skládá z mléka, krupice, cukru, vanilkového cukru a samozřejmě ovoce, například jahody, borůvky nebo meruňky.

Recept začíná přípravou těsta. Nejprve si v míse smícháme mouku s cukrem, přidáme kousky změklého másla a jedno vejce. Suroviny zpracujeme v hladké těsto, které necháme v lednici odpočinout asi 30 minut. Mezitím si připravíme náplň. Do hrnce nalijeme mléko, přisypeme krupici a cukr a za stálého míchání uvaříme do zhoustnutí. Ke konci vaření přidáme vanilkový cukr pro lepší chuť.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Těsto vyválíme a vložíme do koláčové formy, vytvoříme okraje. Na připravené těsto rozetřeme krupicovou náplň a na ni rozložíme ovoce. Koláč pečeme v předehřáté troubě asi 25 až 30 minut, než těsto i ovoce krásně zezlátnou.

Tipy pro dokonalý ovocný koláč s krupicovou náplní:
1. Před pečením můžete posypat ovoce trochou cukru, zejména pokud používáte kyselé ovoce, jako jsou rybíz nebo jahody.
2. Krupicovou náplň můžete ochutit i citronovou nebo pomerančovou kůrou pro jemnější aroma.
3. Pokud máte rádi křupavější povrch, posypte koláč před pečením trochou hrubě mletých mandlí nebo ořechů.
4. Nezapomeňte nechat koláč po upečení chvíli vychladnout, aby se náplň ztuhla a lépe se krájela.